Nakon štrajka advokata, gužve za suđenja još dva meseca

NIŠ – Nakon nedavno obustavljenog štrajka advokata, značajno je povećan broj predmeta koji pristižu u pisarnicu sudova u Nišu i Aleksincu

Svi predmeti se ekspeditivno prosleđuju sudijama tako da bi „gužva“ u sudnicama trebalo da bude raščešćena u narednih mesec i po ili dva, rečeno je na današnjoj zajedničkoj pres konferenciji predsednika Višeg suda i Osnovnog suda u Nišu, i Osnovnog suda u Aleksincu.

Ovom priliko je takođe rečeno takođe da su uprkos četvoromesečnom štrajku advokata Viši sud i Osnovni sud u Nišu, kao i osnovni sud u Aleksincu postigli u toku prošle godine dobre rezultate.
Predsednik Višeg suda u Nišu Zoran Krstić je istakao da je ovaj sud u u prošloj godini imao je 7.850 predmeta, a rešio je ukupno 7.133 ili više od 90 procenata.
„U odnosu na 2013. godinu, Viši sud je prošle godine imao 1.110 predmeta više i sa istim brojem sudija završio je više 1.187 predmeta“, naglasio je Krasić.

On je istakao da su sudovi u Nišu, kako Viši sud, tako i Osnovni, u prošloj godini prioritetno rešavali stare predmete, ali su bolji rezultati od postignutih, izostali zbog štrajka advokata. Prema njegovim rečima u Višem sudu u Nišu na kraju 2014. godine bila su 132 predmeta starija od dve godine.

Predsednik Osnovnog suda u Nišu Goran Spasić saopštio je da su sudije ovog suda u prošloj godini radile na bezmalo 146.000 predmeta, od kojih je 73.662 pristiglo u periodu od januara do decembra.
„Na kraju prošle godine ostalo je nerešeno 67.000 predmeta, od kojih je 44.898 starih. Najviše starih predmeta je u oblasti izvršenja, skoro 42.000“, kazao je Spasić.

Kako je kazao Spasić, ima sporova iz oblasti radnog prava koji traju i duže od 10 godina, ali iz objektivnih razloga, kao što su veći broj stranaka u postupku ili nemogućnost pristupa odrđenim dokumentima važnim za donošenje presude.

Predsednik Osnovnog suda u Aleksincu Nebojša Colić je istakao da je uprkos poteškoćama oko ponovnog osnivanja, ovaj sud u toku prošle godine rešio skoro 50.000 predmeta, od ukupno 72.000 pokrenutih.
„Najveći problem Osnovnog suda u Aleksincu je nedovoljan broj sudija i sudskih pomoćnika. Sistematizacijom je predviđeno upošljavanje 14 sudija, a sud ima 11 sudija. Sudije „krivičari“ imaju u proseku 300 predmeta što je sigurno državni rekord“, naveo je Colić.

Problem sa nezapošljavanjem mladih kadrova naveo je i predsednik Višeg suda u Nišu.
„U Višem sudu od 2010. godine nije primljen ni jedan novi pripravnik, iako je pristigla generacija veoma uspešnih studenata, među kojima su i oni koji su studije završili sa prosekom 10“, rekao je Krstić.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Download Free WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Premium Free WordPress Themes and Free Premium WordPress Themes
Kontakt
Free mockups
Free Web Hosting