ZAVOD ZA KULTURU ROMA

Vojvođanska Vlada posvećena očuvanju kulture i identiteta romske nacionalne zajednice

Pokrajinska vlada će podržati incijativu Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine da se u Vojvodini osnuje zavod za kulturu Roma, koji će se brinuti o očuvanju kulture i identitete te zajednice, rekao je danas predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić.

On je na današnjem sastanku sa predstavnicima Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine poručio da je vojvođanska Vlada posvećena očuvanju kulture i identiteta romske nacionalne zajednice, kao i svih drugih nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji pokrajine Vojvodine.

Pajtić je dodao i da Pokrajinska vlada kroz set mera nastoji da pomogne romskoj zajednici da poboljša svoj položaj u društvu, pre svega ekonomski, i da omogući da biti Rom ne bude više socijalna kategorija, već samo etnička kategorija.

“Obrazovanje je ključ rešenja koje će stvoriti romsku elitu koja može da doprinese da cela zajednica živi bolje i dostojanstvenije”, kazao je on i dodao da ohrabruje činjenica da se na Novosadskom univerzitetu školuje oko 400 Roma, koji će stečenim znanjem  obezbediti bolji socijani status svoje zajednice.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović zahvalio se Pokrajinskoj vladi na dosadašnjoj podršci, kako savetu, tako i drugim romskim organizacijama i udrženjima. On je istakao kao posebno značajnu podršku u oblasti obrazovanja i zapošnjavanja Roma, koja omogućava poboljšanje ekonomskog statusa i brže integrisanju Roma u naše društvo.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Download Free WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Premium Free WordPress Themes and Free Premium WordPress Themes
Kontakt
Free mockups
Free Web Hosting