Lebane raskinulo ugovor sa koordinatorom

Lebane raskinulo ugovor sa koordinatorom

LEBANE, 3. februara 2015. (Beta) – Jedini Rom u lokalnoj upravi Lebane, koordinator za inkluziju Roma Saša Pešić, posle sedam godina rada po ugovoru, dobio je od lokalne uprave dokument označen kao “urgencija”, u kome ga poslodavac obaveštava da mu je istekao ugovor i da “nema potrebe za prisustvom u opštini”.

Koordinatori za inkluziju Roma, uključujući i Sašu Pešića, kada se potpuno osposobe za samostalni rad sa sunarodnicima, bez obzira na uspešan rad i obuku koja podrazumeva stotinak seminara i treninga, kada prestane finasiranje UNDP, brzo postaju višak u lokalnim upravama.

Po isteku ugovora, kojim je programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) finansirano delovanje koordinatora, lokalne uprave su potpisivale ugovor o preuzimanju obaveza, sistematizaciji radnog mesta, stalni radni odnos i finansiranje ali ga se, u mnogim slučajevima, ne pridržavaju.

“U februaru nemam ništa da primim i ne znam kako ću s porodicom da preživim. Imam 38 godina, suprugu, dve kćerke i sina. Niko ne radi. Sa platom koordinatora od 20.000 dinara izdržavao sam petočlanu porodicu. Jedino mi ostaje da potražim azil u Austriji”, rekao je Beti bivši korodinator za romska pitanja Saša Pešić.

Pešić je, od brojnih akcija, posebno ponosan na dva projekta. Jedan je kada su obezbedjena 66 besplatna priključka na vodovodnu mrežu i kanalizaciju u romskom naselju u Lebanu i kada je, uz podršku predsednika opštine, koji je pre dve godine obezbedio materijal, dobrovoljnim radom Roma asfaltiran deo puta kroz romski kraj.

Lebane ima četiri romska naselja sa zvanično 1.251 Romom, a nezvanično ih je oko 1.600. Od svih, naveo je Pešic, osmorica su u radnom odnosu. U poslednje dve godine u inostranstvo je otišlo 60 porodica.

Foto: http://jugmedia.info

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Download Free WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Premium Free WordPress Themes and Free Premium WordPress Themes
Kontakt
Free mockups
Free Web Hosting